Menu Close

VIRUS

Tenk deg situasjonen at du sitter hjemme en hvilken som helst dag og bare slapper av. Laptop ‘en i fanget, TV-en står på og en kopp med nykokt kaffe ryker fra bordet like ved siden av deg. Du leser nyheter på internett, surfer litt på TV, kikker innom litt sosiale medier og bare surfer vilkårlig rundt. Du kikker innom Hi-fi butikken og «sikler litt» på den TV-en du har så lyst på for å ha på gutterommet i kjelleren. Du surfer bare på dine helt vanlige sider der du har vært så mange ganger tidligere – så plutselig skjer det!  Ditt virus program kommer opp med en stor rød plakat som sier; VIRUS. Hva i all verden? Jeg har jo bare vært på mine faste daglige sider – hvordan kan dette skje med meg? Antivirus programmet mitt var aktivt og alt jeg kan om virus så skulle jeg være beskyttet og det er ikke veldig lenge siden jeg oppdaterte virusprogrammet heller. Men heldigvis var det bare en advarsel som kom opp fant du ut av når du fikk studert meldingen litt. Det var bare beskjed om at det hadde vært et forsøk på virusangrep som ditt virusprogram hadde stoppet. DET var en god følelse og du kunne fortsette å nyte den rolige dagen du har planlagt med internett og TV.

Virus på 2000 tallet

Virus kommer som kjent i flere varianter. Ormer, virus eller trojanere – det er mange navn blitt på dette, men alle sammen kan de gjøre skade på din computer. Etter årtusen skiftet har det vært flere forholdsvis store virusangrep på mange maskiner. Her kommer en liten oversikt over noen av de som har vært. De er ikke sortert i noen spesiell rekkefølge men blir nevnt ganske vilkårlig.

Code Red

Denne ormen var først og fremst en ganske uskyldig sak, men den spredte seg meget raskt og den slo ut sidene til det Hvite Hus. Dette var snakk om et sikkerhets hull i Microsoft sine systemer eller informasjons servere. Denne gjorde heldigvis ikke særlig skade. Grunnen til at den er med på denne listen er fordi den spredde seg så utrolig raskt.

Code Red

Love Letter/I LOVE YOU

Dette var en epost fordekt med et skadelig program inne i emailen. Åpnet du denne så ble filer på datamaskinen din overskrevet. Når den hadde funnet sin plass på din maskin så begynte den å jobbe med å sende ut nye emailer til dine venner. Denne spredte seg også ganske raskt og det var mange som ble infisert – kanskje på grunn av tittelen? Men det tok i hvert fall ikke mange timene før den var spredt ganske hardt utover i verden!

Husk å oppdatere

Det er så mange å plukke og velge mellom at artikkelen her er i ferd med å bli lang. Jeg tror jeg bryter av her og fortsetter i en senere artikkel. Husk altså alltid å ha dine virus programmer oppdatert – det kan være dine nære og kjøre som sender deg de styggeste virusene uten å være klar over det.

Skulle du måtte kjøpe et virus program så er det absolutt verdt pengene sine. En ny data maskin er MYE dyrere!