Menu Close

Spillenes utvikling fra brettspill til online

Det er ikke veldig mange år siden vi satt om vinteren i lys og varme fra peisen og hadde koselige stunder med brettspill for hele familien. Alle spill måtte spilles live dersom man ville spille noe. Tenker da på alt fra brettspill, kortspill, rollespill og alt som var av spill. Så kom internett og det dukket opp en helt ny verden med spill – online spill. Men mellom der var det også smått noen andre mindre som forsøkte å erobre deler av spill verden med håndholdte spillkonsoller. Men det tok ikke lang tid før online verdene med spill åpnet seg og var mye bedre rustet enn disse mindre maskinene. De forsvant igjen nesten like fort som de dukket opp. Online spill verden har det blitt satset mye penger på. Når jeg sier mye penger så mener jeg virkelig mye penger – vi snakker om milliarder av dollar i året i mange år. Noen har hatt suksess og andre ikke som i alle andre businesser, men det er store mengder spill ute på markedet online per i dag!

Forskjellige spill

Forskjellige spill

Det største markedet som åpnet seg er det som kalles for TV og dataspill. Jeg snakker om spillene du kan spille på din datamaskin eller på et TV. Noen klassiske arkade spill som kan og kunne spilles online den gangen var for eksempel Donkey Kong, Space Invaders, Pac-Man eller Pong. Du kjenner sikkert igjen disse spillene om du er i den riktige aldersgruppen. Et arkadespill som disse jeg ga eksempler på over her har gått fra å være spill i spillekasser, stilt ut på strategiske plasser for publikum, som kiosker og plasser folk samles – gjerne unge mennesker selvfølgelig. Der kunne de spille spillene ved å betale den lille summen det kostet for å få tilgang til spillet. Bildet under her viser et eksempel på en slik spillekasse.

Noe av det som var mest ødeleggende for spillekassene med arkadespill var når spillkonsollene begynte å komme på markedet. Nintendo og Sega først og deretter litt senere kom Commodore 64 og Atari. Commodore 64 var den av disse maskinene som gjorde størst suksess, og ble det virkelige startskuddet for TV og dataspill. Nå kunne alle sitte hjemme og spille sine favorittspill. Og med disse maskinene og deres suksess på markedet så kom det selvfølgelig enda flere spill å velge mellom. Og ikke bare sitte hjemme men man kunne også spille sammen med kompisene. Det var bare å koble seg opp på TV skjermen og spille i vei uten at det kostet noen verdens ting. Alt var allerede betalt ved innkjøp av spillkonsoll og programvarene. Disse maskinene var igjen forløperne til de spillemaskinene vi kjenner i dag som Playstation og Xbox. De maskinene har vært meget populære og er vel det fortsatt i enkelte miljøer hos ungdommen. En perfekt gave til en ungdom i tenårene i dag.

Så kom internett

Etter dette ble det bare raskere og raskere fart i spillene på internett. Og de ble flere og flere. De gamle variantene med spillekassene og håndholdte spill ble historiske.