Menu Close

Miljø og datamaskiner

Det virker som alle har en datamaskin, eller flere. I tillegg har man gjerne flere nettbrett, smarttelefoner eller andre elektroniske dingser. Det kan virke perfekt for alle oss som praktisk talt bor i den elektroniske verden. Nye og mer avanserte datamaskiner og nettbrett er tilgjengelig. Bedre spill, bedre grafikk og raskere internett er noe vi alle gleder oss over, men miljøet betaler en pris for dette.

All elektronikken lages med mange edle metaller og gjennom til dels svært miljøfarlige prosesser. Forbrukerne ønsker seg hele tiden noe mer, noe bedre og produsentene gjør sitt ytterste for å forbedre prosessene og levere bedre produkter. Miljø og gjenbruk er lagt til side og profitt er sjefen. Dette er noe vi som forbrukere, spesielt vi som elsker datamaskiner og alt de kan tilby, må engasjere seg i.

Bygging av egen datamaskin

Min første datamaskin bygget jeg av deler. Jeg kjøpte grunnstrukturen, så kjøpte jeg ekstra grafikkort, sterkere prosessor og mye annet etterhvert som behovet meldte seg.  Dette var en dynamisk prosess og jeg kjøpte ikke ting jeg ikke hadde behov for. Delene som ikke lenger oppfylte kravene jeg hadde, solgte jeg til andre som var i startfasen. Gjenbruk var mottoet.

De siste årene har jeg kjøpt nye datamaskiner. Prisen er selvsagt høyere, men i tillegg så er et mye sløsing. Jeg får ofte ikke solgt den gamle datamaskinen fordi det er så mange gamle datamaskiner på markedet. I tillegg er de eldre datamaskinene for dårlige sammenlignet med de nyere. Folk vil ha mer fart og bedre ytelse.  I dag er et vanskeligere å utbrede datamaskinen selv, spesielt de bærbare. Man må skifte ut hele datamaskinen, noe som er dyrere og selvsagt skaper mer søppel.

Bygging av egen datamaskin

Stadig ny teknologi

De nyere spillene krever sterkere og bedre grafikk. Dette er fordi vi spillere elsker spill som trekker oss inn i en annen verden, en virtuell verden.  Mange mener vi snart vil kunne gå inn i en verden skapt av datamaskiner, en virtuell verden. Her vil vi kunne samhandle med hverandre og med figurer, avatarer, skapt av datamaskinen.

Et slikt system er ikke enda på plass, men de nyeste spillene er på god vei. Se bare på spillene hos chess.com eller pokerstarscasino.com. Det er nesten som du kan ta på brikkene eller kortene. Eller hva med Assasins Creed spillene eller noen av de andre fantastiske eventyr spillene. De vakre bildene krever mye av grafikkortet og selvsagt av alle de andre prosessene inne i datamaskinen.  Jo bedre spillene blir, jo mer krever de av datamaskinen og jo flere vil investere i en datamaskin.

Miljøhensynet

Mange blir overrasket over at personer som tilbringer mye tid foran en dataskjerm bryr seg om miljøet. De har et mentalt bilde av bleke spillere som sitter inne og spiller hele dagen. Dette er stemmer til dels, men spillere er også opptatt av hvordan de skal ta vare på miljøet. I tillegg er mange spillere glad i å få maksimalt ut av datamaskinen, den skal føles som en videreføring av fingertuppene.

Mange spillere ønsker nå å få ned antall kasserte datamaskiner. De ønsker å fremme mer miljøvennlige maskiner og mer miljøvennlige prosesser. Samtidig ønsker de å jobbe for at teknologien skal spres til flere land, så personer i fattige land kan få samme muligheter som personer i rike land.

Flere metoder har vært prøvd ut, blant annet å lage selve rammen til en PC eller et nettbrett i tre. Slike maskiner skal er laget for å kunne repareres og utvides med flere datakort, minnekort og grafikkort.

Miljøhensynet

Andre eksperimenterer med å bruke mer miljøvennlige prosesser for å lage datakortene og lage datamaskinen. Målet er å sørge for at selve prosessen ikke er miljøfarlig. Ved å bruke andre produksjonsmetoder, som er mer skånsomme for miljøet, kan de produsere maskinene like rimelig.

Når maskinene skal byttes ut med nye modeller, så er målet at maskinene ikke skal forurense. De skal gå inn i et naturlig kretsløp.

Gamle metoder i en ny verden

Mange mener at de har svaret, løsningen. Utfordringen er at løsningene må passe inn i denne verden, med de kravene som stilles i dag.  Jeg mener at gjenbruk og flerbruk er løsningen. Vi kan ikke hele tiden skape noe nytt, for det betyr at vi må kaste noe.

Ved å kaste mindre, hjelper vi miljøet. Å lage datakort, prosessorer, maskinvare som kan oppdateres vil skape mindre belastning på miljøet. Noe søppel vil produseres, men da må målet være at dette søppelet skal gå inn i naturens kretsløp.

Dette kan virke som en urealistisk drøm, men jeg tror det er fullt mulig med støtte fra oss forbrukere. Spesielt vi som bruker mye tid og mye penger på teknologien. Vi kan snakke positivt om miljøvennlige maskiner og teknologi og inspirere andre til å bruke penger på disse.

Foreløpig koster miljøvennlig teknologi mer enn vanlig teknologi, men dette vil endre seg.