Menu Close

Hva er LDT?

Hva er LDT

Når man skal finne ut av sannsynlighet på storskala, kan det være nesten umulig å finne en god metode for å beskytte seg hundre prosent.  Se for deg at du er ute på det store havet og så har du hørt historier om store skip som har forlist på grunn av at det plutselig dukket opp en enormt kraftig bølge. Slike bølger finnes faktisk og oppstår av mulige krefter som slår seg sammen.  Se nå for deg at du skulle finne ut en formel for å forutse slike bølger, og da har du svaret på hva LDT er. LDT, eller large derivation theory, er en metode for å finne sannsynlighet i et enormt utfallsrom.

Carl H. Cramer og Ernst Lundberg

Carl var en svensk matematiker og statistiker. Ernst var en svensk forsikringsmatematiker, og sammen utviklet de teorier om hvordan man kunne finne sannsynlighet for hendelser som var svært usannsynlige. Var det for eksempel ting som kunne antyde at en slik ting ville skje, eller var det andre variabler man kunne regne ut fra?

Dette var svært viktig informasjon for et hvert forsikringsselskap. Selv om de to svenskene sitt engasjement forholdt seg til risiko ved forsikringer, ser nye forskere på deres arbeid som nyttig når det gjelder slike naturfenomener også. Det er ganske interessant, fordi internett fungerer på mange måter som en portal for å bli styrtrik.

Bare se på disse internettrikingene:Grunnlegger av Tesla med mer. Elon Musk 185 mrd. dollar ; Grunnlegger av Amazon, Jeff Bezoz 134 mrd. Dollar; Grunnlegger av Facebook Mark Zuckerberg 55 mrd. Dollar; Grunnlegger av Aliexpress Jack Ma 46 mrd. Dollar; Elon Musk startet i sin tid med data på gutterommet, og før Millenium hadde han startet PayPal, internettplattformen for betaling online. Hva har så svenskenes forskning med internett å gjøre?

Usannsynlige muligheter

Det minner meg spesielt om en uttalelse i en spinnvill film fra 1994 med Jim Carrey og Jeff Daniels. Jeff som her spiller den dumme Lloyd som er forelsket i den attraktive Mary Swanson. Etter å ha fomlet fram at han er interessert i henne, anser hun at sjansene for at de blir samme er en til en million! Lloyd som ser positivt på alt, jubler av glede for at det hvert fall er en sjanse for at de blir et par.

Usannsynlige muligheter
Usannsynlige muligheter

Usannsynlig betyr ikke at noe er umulig, men at det sannsynlig ikke vil skje. Dette finner man for eksempel igjen når det gjelder kasinoer og gambling. Sett at du satser 1000 kroner, hva er sannsynligheten være for at du vinner den store jackpoten? Statistikere har regnet ut at man må spinne trillioner av spinn for å vinne så store gevinster, og at det derfor kan være lurere å sette pengene i banken.

Folk som Musk og Bezoz gjorde ikke det, men de satset ikke alle pengene sine uten å vurdere risiko. Kanskje du kan bli en riking med dine ideer? Bruker man en metode innenfor logistikken som omhandler de fire stegene analyse, strategi, planlegging og utføring, så kan drømmen bli realitet.