Menu Close

Eldre mennesker, data og internett

Dersom du er litt opp i årene eller trenger egentlig ikke det heller faktisk, men dine foreldre er litt opp i årene er vel mer årsak til dette dataproblemet jeg tenkte å skrive litt om nå. La oss si at dine foreldre er eldre enn den pågående «data-alderen» i hvert fall. Men de vil så gjerne være med på det som skjer og de har kjøpt seg både smart telefoner og lap top. MEN, det å utnytte dem og finne frem på disse er ikke like lett.

Stadige telefoner

For min egen del så var dette verre for noen år tilbake – like etter at «gamlingen» hadde kjøpt sin første og andre lap top. Den første var ikke så ille faktisk for da gikk det mest på å spill Tetris på rommet når ingen så ham og sjekke nyhetene lokalt, sjekke sin email og så videre over internett. Men etter hvert så begynte han å utforske mer og mer, det var da det økte ganske drastisk med antall telefoner i måneden med spørsmål. Det var ofte ganske enkle spørsmål så det var bare artig å hjelpe til – i hvert fall i starten.

Men som alt annet så utvikler ting seg, og med utvikling kommer det da ofte noen flere ukjente situasjoner. For det var ofte bare det at det var ukjente situasjoner som egentlige problemer. Men for en som er ukyndig og vil være veldig forsiktig for ikke å gjøre noe galt – ja da er det ikke alltid like enkelt. Det har jeg da funnet ut etter hvert, selv om det var i perioder så små ting at det var «irriterende» å få disse telefonene.

Noe verre

Dette her er ikke ment som å være slem mot noen, og langt i fra mine kjære. Men når jeg skulle forsøke å forklare en litt eldre dame i min familie dette med å benytte internett – da var det de virkelige problemene dukket opp! Og det var ikke problemer med selve data maskinen – tro meg!

Etter at jeg siden den gangen har blitt en del år eldre, så forstår jeg at ting blir tyngre å forstå, og tyngre og vanskeligere å huske når alderen har passert en viss grense (selvfølgelig varierende fra menneske til menneske – her er det ingen fasit). Jeg har selv merket at ting bare blir borte fra hjernen i enkelte sammenhenger – enkle ting jeg absolutt burde huske lett!

Men det å lære denne nevnte damen var ikke enkelt. Og damen var en smart dame – skolelærer med stor tillitt og tilleggsutdanninger i mange år. Men så var det dette med hukommelsen da etter at en viss alder var oppnådd! Og frykten for å gjøre / trykke på noe galt på denne nymotens maskinen.

Vi måtte ta i bruk penn og papir ved siden av for å huske de første Basic tingene – da fungerte det bra å komme seg online for å lese om strikke oppskrifter og liknende.

Jeg vil ikke gå noe dypere inn i dette her og nå, men jeg regner med at de aller fleste som leser gjennom dette forstår hva jeg snakker om og klarer å skape et «bilde» av situasjonen! Jeg er kjempeglad i alle i min familie enda!

Ha en problemfri data dag!