Menu Close

Det å kjøpe ny data maskin

Det å skulle kjøpe seg en du data maskin er ikke like enkelt for alle mennesker. Det finnes jo så store mengder med maskiner på markedet at å velge den som passer best for nettopp deg kan være en skremmende tanke. Det kan være små detaljer som avgjør om maskinen er egnet for deg eller ikke. Dette er ikke enkelt for de som ikke er spesialister på dette området. Selv om jeg benytter data en del mer enn veldig mange andre, så er det svært vanskelig for meg også å bestemme hvilken maskin som passer til mitt bruk. Jeg bruker jo maskinen(e) mange timer daglig. Og opp i alt dette her spiller selvfølgelig økonomi en stor rolle. Har du ubegrenset med penger, ja da er valget mye enklere for da kan du kjøpe topp utgaven av det aller siste på markedet og du merker det ikke på kontoen! Men som meg selv og kanskje flere med meg så betyr pris veldig mye da det ikke finnes ubegrenset med kroner å ta av. Så skal du finne den maskinen som passer for deg og dine krav – da kreves det litt god tid, litt kunnskap og litt god økonomi. Har du alt dette ligger du godt an og vil dermed finne din maskin ganske raskt. Alt etter hvor store krav du har selvfølgelig. Men din spesialmaskin finnes nok der ute, eller så blir du nødt til å spesial bestille maskinen etter dine egne ønsker og krav.

Din bruk

Din bruk

Før du tar steget ut i denne jungelen av data maskiner så er det viktig at du kartlegger ditt eget behov. Dette gjelder både om du skal handle online eller om du går i butikken for å finne din data maskin. Hva skal du bruke data maskinen til er jo det store spørsmålet. Kanskje vanskelig å svare på helt til hver detalj, men viktig å svare på mest mulig før en handel for å få en så riktig maskin som overhodet mulig. Skal dette være en maskin som flere i familien skal benytte? Eller er det bare du selv som skal ha adgang til maskinen? Er det flere i familien som skal benytte maskinen og det finnes barn eller ungdommer i familier – da bør du for eksempel ha en maskin med bedre grafikk kort enn bare standard. Spill er ofte hva ungdommer foretar seg på data og ofte spill med krevende grafikk. Bilder, tekster og filer til familien må det være god plass til selvfølgelig. Og etter at datamaskinen er anskaffet, så bør det opprettes brukerkontoer til hvert familiemedlem. Da unngår man at filer og programmer blandes og at man ødelegger for hverandre. Små enkle grep som kan hjelpe til å skape god atmosfære i huset – eller kanskje det heter unngå det motsatte.

Anskaffelsen

Så er selvfølgelig det spørsmålet som også alltid dukker opp. Skal vi kjøpe en stasjonær maskin eller skal vi kjøpe en laptop? En stasjonær data maskin i dag er fortsatt en ganske kostbar sak med alt man trenger i tillegg til selve maskinen. Det kreves litt mer plass for å ha en stasjonær maskin, så en tilegnet plass i hjemmet er nødvendig. Mens en laptop eller en bærbar maskin man lett pakkes bort eller frem og man kan benytte den like gjerne på kjøkkenbordet som på stuebordet. Eller så å si hvor som helst. Jeg selv har valgt å bruke bærbar maskin, selv om jeg sitter over 90 % av tiden ved et bord hvor jeg godt kunne ha hatt en stasjonær maskin. Men det som kan være smart å gjøre er å kjøpe inn en egen skjerm som kan kobles til. Både for å få bedre oversikt og kanskje spare øynene litt for direkte datastråling. Eller dere kan anskaffe en HDMI kabel for å koble maskinen til en TV. Og anskaffer du et trådløst tastatur og en trådløs mus så kan du i praksis bruks TV som datamaskin (skjerm). Det er da ganske enkelt å dele filmer som streames fra internett og da til TV slik at hele familien kan se samme film ute å slåss om hvem som skal ha datamaskinen.

Anskaffelsen

Når alle disse detaljene er avklart, så er det bare å ta med visa kortet og gå ut og handle. Lykke til.