Menu Close

Dataverden der ute

Hva er den dataverden som lever og flyter der ute i skyene? Noen kaller det cyber world og noen kaller det for cyber Space. Men hvor er dette og hva er det somgjemmer seg der ute? Helt enkelt så er det den «verden» hva alt av data og informasjoner samles og blir til en stor «haug» med bokstaver og tall. Dette er litt gammeldags med cyber Space og cyber world og alle disse halvengelske ordene. I dag er det rett og slett internett! Dette navnet cyber space var noe som dukket opp tidlig rundt 1980. Han forklarte allerede den gangen hva dette var. Det var noe man fysisk kunne lagre og det var en tenkt verden ute i atmosfæren. Den fysiske delen er datamaskinen og alt som legges opp rundt den. Den virtuelle verden er selve internett og alt man finner der ute! Gibson som han heter fortalt det aller meste i detalj allerede den gangen. Han fortalte om cyberspace som et rom av overflater, bilder, simuleringer og tomme tegn. Her ville det utvikle og danne seg en verden som utvikler seg sammen med den virkelige verden men denne verden skulle kalles den virtuelle verden. Alt dette han forklarte kalte han for the Matrix.

Selve ordet Cyberspace stammer fra ordet Kybernetikk og igjen fra det greske ordet «kybernetes». Det betyr den som styrer eller styrmann. Kybernetikk dukket opp første gang sist på 1800 tallet i en bok som het Cybernetics.

The Matrix

Senere har det kommet en film om The Matrix i 1999 som ble skrevet av søsknene Wachowski. Statusen på filmen er blitt en kultfilm. Filmen er først i en serie med flere filmer, blader og magasiner, tegnefilmer, spill og så videre. Filmen har fått 4 Oscars og er amerikansk, men ble spilt inn i Australia.

Historien

Filmen eller storyen om «The Matix» omhandler ting som skjer og finner sted i den virtuelle verdenen hvor menneskene som er der holdes fanget uten å forstå at de er fanget. Ser man tilbake så er Platos lignelse i samme stilen den gangen han omtalt mennene i hulen. De som levde der har kun sett skygger og tror det er virkeligheten. Det er også hva «The Matrix» tar opp og handler om – «hva om virkeligheten ikke er virkelig?»

Flere filmer

Hovedfilmen kom i 1999, men det kom enda to oppfølgere noen år senere. «The Matirix Reloaded» i 2003 og en oppsamling av ting som kortfilm også samme året. Verden der ute som i dag er kjent som den virtuelle verden er det lagd mange filmer om. Det er jo også en del science fiction i dette her og de er det jo enda flere av. Det er store mengder film – noen gode filmer og mye dårlige filmer – velg selv! Den aller største science fiction filmen som er lagd er vel Star Wars. Den handlet jo ikke om data og slikt, men det var store mengder av data teknologi som ble benyttet både i og under filmen. Denne filmen ble jo sidt en god stund før «Ola Dunk» kjente til den virtuelle verden.